Akkreditált kalibrálás vs. visszavezetett kalibrálás

METRISO Kft. kalibrálási szolgáltatásait kétféle státuszban nyújtja.

 • akkreditált státusz, az EN ISO17025:2010 szerint tanúsított rendszerben előállított eljárásokkal
  • Hőmérsékletmérők
  • Nyomás- és nyomáskülönbség mérők
  • Páratartalom mérők
 • visszavezetett státusz, azonos minőségirányítási rendszeren belül, akkreditálás nélküli eljárásokkal

Laboratóriumi vagy helyszíni kalibrálás

Hordozható, kézi eszközök, illetve beépítés előtt álló mérőeszközök, távadók esetén a laboratóriumi kalibrálást részesítjük előnyben. A laborban a kontrollált körülmények biztosítják a lehető legpontosabb méréseket, azaz a legkisebb mérési bizonytalanságot.

Az esetek többségében azonban gépek, készülékek beépített mérőeszközeit, felügyeleti rendszerek mérőköreit kalibráljuk, ahol csak a helyszíni kalibrálás jöhet szóba. Ilyenkor a kalibráló labor felvonul a területen, minden szükséges anyaggal, segédeszközzel, munkaetalonnal és a mérőköröket a szükséges mértékű megbontás után, az adott feltételek között kalibrálja. A helyszíni kalibrálás több előkészítést igényel mindkét fél részéről, viszont a mérőeszközök és a hozzájuk tartozó technológiai berendezések csak a mérés időtartamára esnek ki a termelésből, használatból.

Pontosítás, beszabályozás, utánállítás

Kalibrálás fogalmi meghatározás szerint a mérőeszköz összehasonlítása egy referencia eszközzel vagy anyagmintával. Gyakorlatban a felhasználó számára legalább ennyire fontos, hogy a mérőeszköz “pontos” értéket mutasson, ezért laboratóriumunk a mérési hiba fügvényében, szükség esetén elvégzi az utánállítást, beszabályozást is. Ebben az esetben két kalibrálást végzünk a talált állapot (As Found) szerinti mérést követi a beszabályozás, majd egy ismételt kalibrálás a hagyott állapot (As Left) szerint.

Minősítésről

A minősítés nem kötelező része a kalibrálásnak, a felhasználó kérésére a Kalibrálási bizonyítványban elvégezzük a mérési eredmények minősítését. A tűrés, megengedett legnagyobb hiba mértékét a felhasználó határozza meg, saját belső előírása vagy a mérőeszköz gyártója által megadott specifikáció alapján. Igény esetén kérje segítségünket a szabványos hibahatárok, pontossági osztálybesorolások alapján a tűrés meghatározásához!

Érvényesség, lejárati idő

Érvényesség időtartamát, az újrakalibrálás időpontját a felhasználó határozza meg, saját minőségirányítási rendszerén belül. Az érvényesség időpontját kérésre a laboratórium a kalibrálási bizonyítványon feltünteti.

Tanúsító címke

A kalibrált eszközt egyedi, a kalibrálási bizonyítvány számával azonos jelölésű címkével látjuk el.

Szabványoknak való megfelelőség

Az általunk kiadott kalibrálási dokumentáció megfelel a következő szabványos követelményeknek:

 • ISO17025 szabvány szerint működő kalibráló és vizsgáló szervezetek
 • ISO 9000 szabványcsalád szerint működő szervezetek
 • ISO/TS 16949 – QS 9000 autóipari szabványok
 • HACCP élemiszeripari szabályozás
 • cGMP szabályozás alá eső gyógyszeripari területek
 • GCP / GCP klinikai és laboratóriumi szabályozás területei
 • GDP gyógyszeripari nagykereskedelem raktározási és szállítási előírásai
Nem találja amit keres? Kérdezzen Tőlünk!